miercuri, 3 mai 2017

Varza sintetică, prostia naturală


    Pe celebrul de acum site de socializare şi imbecilizare, a fost repus în circulaţie un filmuleţ, (poate fi vizionat la sfârşitul materialului) aflat de ani bun pe platforma YouTube, dar care, sub titlul „VARZA chinezească artificială. E INGROZITOR ce putem mânca ...”, are menirea să bage groaza în oameni şi să-i tâmpească definitiv.

   Haideţi să aprindem lumina în acestă poveste, căci are unele unghere întunecate. În primul rând, varza cu pricina nu este chinezească, ci japoneză. Apoi, în filmuleţ, nu este vorba de un „producător” chinez de varză, ci de un fabricant nipon de materiale publicitare, dedicate predilect magazinelor cu profil alimentar, în care sunt amenajate vitrine pentru prezentare, reclame, sau, pur şi simplu, decorative. 


Legume şi fructe artificiale pentru decor. 
Pot fi cumpărate de pe site-ul "alibaba.com"

   Măiestria şi tehnica folosite dau o credibilitate incontestabilă întregului registru alimentar, însă, ca să fie clar pentru toată lumea, nu sunt destinate consumului, nefiind comestibile. 

    Totuşi, de unde nebunia asta cum că românii sunt „otrăviţi” cu varză sintetică importată din China? Explicaţia este cât se poate de simplă. O anume televiziune, specializată în dezinformare şi manipulare, recte Antena 3, include în buletinul său de ştiri din 6 martie 2012 materialul „Te vei ÎNGROZI când vei vedea ce mânânci de fapt în loc de varză. Cum produc japonezii leguma care se vinde şi la noi”. De reţinut că n-au ştirbit meritul japonezilor. La scurt timp după, pe 21 aprilie 2012, nici cei de la RTV nu puteau rata şansa unui rating de invidiat, subliniind în nota lor obişnuită într-un subtitlu: „Japonezii au mai inventat ceva incredibil. După ce au produs orez şi ouă în mod artificial, a venit şi rândul verzei.” Cum au ajuns până la urmă chinezii în varza asta, nu mai contează. Cultura generală a bloggerilor a excelat o dată-n plus, iar cei de la „Unica.ro” au fost în fruntea listei.

  Am serioase reţineri ca printre cei ce s-au lăsat prinşi în plasa minciunii să fi fost careva care, într-o sclipire de logică, să pună sub semnul întrebării argumentul economic în cazul „producţiei” sintetice de varză în chiuvetă, lighean sau cada de baie, în raport cu varza naturală, din moment ce preţul de cost în cazul celei artificiale ar fi cu mult mai mare. Certamente, falimentul ar fi un duios cântec de lebădă în situaţia asta.

   Bun, poate că abilităţile economice, fie şi elementare, sunt în antiteză categorică cu preocupările curente ale anteniştilor şi fanilor aferenţi, numai că astfel de „produse” false (fake-uri, mai nou) existau în România şi în vremurile de restrişte şi jale de până la Revoluţie şi reamintesc celebrele centre de „Pâine”, unde bătea vântul prin rafturi, însă vitrinele erau garnisite a belşug, cu chifle, cornuri, franzeluţe rumene şi apetisante, colaci şi alte produse de panificaţie, doar că nu aveau nimic în comun cu făina, ci cu…ipsosul. În plus, cine îşi mai aduce aminte de kitsch-oasele fructe din plastic etalate pe masa din sufragerie în coşuleţe aşezate pe nelipsitele mileuri? 
   A mâncat cineva aşa ceva? 

 

2 comentarii:

  1. Chestia asta cu materialele publicitare am spus-o si eu, mai ales ca aici le-am vazut atat de des si zau ca nu le deosebesti de ce e natural. Din pacate, se pare ca lumea intr-atat s-a indobitocit ca nu vrea sa priceapa si cu atata disperare posteaza aceste tampenii. La inceput am incercat sa lamuresc problema dar, am obosit si de acum cand le primesc,ca atentionare, le ignor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te înţeleg foarte bine şi chiar îţi dau dreptate. În fond, "fiecare pasăre pe limba ei piere", deşi, parcă-mi pare rău.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.