duminică, 29 ianuarie 2017

Despăduririle, între adevăr şi minciună



    Sunt categoric în acord cu revolta compatrioţilor cărora le pasă cu adevărat de ceea ce se întâmplă în România, cu resursele sale naturale, economice ori din alt domeniu ce ţine de patrimoniul definitoriu. Subscriu necondiţionat că nu avem dreptul să rămânem doar simpli spectatori în faţa jafurilor şi a dezastrelor prin care frumuseţile şi bogăţiile ţării sunt mutilate şi secătuite în bătaie de joc. Avem obligaţia pentru generaţiile viitoare să ne implicăm activ, real şi eficient pentru ca această gură de Rai, cea din slovele înaintaşilor, să perpetueze cu pagini pline de poveşti nemuritoare.
   Totuşi, chestia asta cu „implicarea” s-a transformat de ceva vreme-ncoace în cu totul altceva, stare de fapt pe care nu cred că o voi defini complet doar prin termenul „isterizare”. Cred că s-a ajuns la nivelul cronic, posibil nebunie. Este de notorietate că minciuna şi dezinformarea abundă pe canalele media, iar Internetul nu numai că nu face excepţie de la regulă, ci, dimpotrivă, a amplificat terifiant propagarea irealităţii.


   Fără dubiu, tema „vedetă” din ultimul timp a invadat universul Facebook, cu precădere, şi orice pistă a socializării virtuale cu imagini şi mesaje apocaliptice cum că România este „bărbierită” de-a lungul şi de-a latul. Că se fură ca-n codru codrii ţării, asta nu contest - că doar nu sunt nebun! – însă o anumită fotografie (Foto 1)  mi-a reţinut atenţia în mod deosebit. Nu că ar fi fost o frumuseţe, ci pentru că îmi părea parcă din alt film, ştiind că drama pădurilor noastre s-a năpustit preponderent asupra coniferelor, în timp ce în imagine fusese defrişată o imensă intindere de foioase, esenţe cu mult mai valoroase şi care, din câte se pare, mai bine protejate comercial. Pentru a-mi verifica intuiţia, am extras fotografia cu pricina din presupusul reportaj şi i-am dat-o lui Google să o caute pe unde ştie el. Primele 90-100 de link-uri făceau trimitere către site-uri româneşti, unele chiar cu pretenţii la credibilitate.
   Eram la un clik distanţă să abandonez căutările când, opa!, Google mi-a răsplătit răbdarea şi mi-a servit un site, "Parallels Many Stories, One World", care găzduieşte un articol semnat de Anthony Kuhn în anul 2013, şi care, sub titlul "Battling Deforestation In Indonesia, One Firm At A Time", aducea în atenţia întregii lumi dezastrul ecologic din insula indoneziană Sumatra.


   Fotografia este realizată, din avion, de către Romeo Gacad, de la AFP, adică de la Agenţia France Presse.


   La final, sunt obligat să fac o corecţie: în reportajul lui Kuhn arborele supus măcelului în beneficiul celei mai mari fabrici de celuloză şi hârtie din Asia este salcâmul, care, din câte ştiu, nu face parte din familia foioaselor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.